A kde ste boli Vy, Bardejovčania ??

Dňa 21.05.2016 sa v priestoroch Seniorcentra uskutočnil 1.ročník šachového turnaja Rapid Topľa Bardejov, ktorého výsledky boli započítané na ratingovanie. Turnaja sa zúčastnilo 35hráčov, čo je vzhľadom na priemernú návštevnosť rapidov pomerne málo.

Nechcem povedať, že som bola prekvapená tým, že z celkového počtu členov BŠK (35/) sa turnaja zúčastnilo až 11členov. Tento jav sa začína stávať istým pravidelným fenoménom na našich domácich akciách, ktorý organizátorov určite zamrzí. Turnaje realizované v našom meste by mali motivovať práve domácich hráčov, priviesť ich na akcie, ktoré robia ľudia z ich klubu a ktoré v konečnom dôsledku robia práve a najmä pre nich. Osobne som rozposielala emaily a pozvánky všetkým členov. Bola som asi naivná, keď som čakala, že sa aspoń poďakujú a ospravedlnia. Nestalo sa nič.Neostáva mi pomenovať to iným slovom ako ignorácia. Z prístupu členov klubu som naozaj sklamaná. Všímam si to už dlhší čas. Na turnajoch sa pravidelne stretávame, s malými obmenami, stále tá istá skupinka, akoby ten zbytok, zabudol že šach je v prvom rade iba hra, nie boj o prvenstvá. V tejto pasáži by som si pomohla takým krátkym vstupom debaty s IM Bogdanom B. / ukrajinský hráč, ktorý bol aj v januári na FIDE OPEN/.. Pán Bogdan prišiel aj na Rapid. Keď som sa s ním stretla, tak som sa ho spýtala….a čo Vy u nás ? boli ste niekde na blízku?….Pozrel na mňa a tak pokojne, s ukrajinským prízvukom odpovedal…hej, nablízku, len tu vedľa v Užhorode...

Určite o to viac poteší snaha, ochota, elán ľudí, ktorí na turnaji pomohli, či už s organizáciou, či celkovým priebehom. V prvom rade by som sa chcela poďakovať Ivanovi. Nielen za jeho rozhodcovský post, ale za entuziazmus, ochotu, nezištnosť, ktorú rozdáva všetkým okolo seba. Moje poďakovanie patrí aj Jožovi K., za pomoc pri organizácii turnaja Edovi P. za pomoc s technickým zabezpečením a pomocným rozhodovaním a Natalke N,ktorá sa nám starala o hráčov čerstvou kávičkou, čajíkmi a poriadkom v bufete.ďakujem vedeniu Seniorcentra za nezištný prenájom priestorov a za ich ľudský prístup, s ktorým sa stretávam pravidelne pri organizácii našich podujatí. Patrí Vám moja vďaka.

No a teraz už by som sa mala asi vrátiť k turnaju..

Piatok večer som mala ešte celkom veľké oči .21.30 sa nahlásili traja hráči a ich počet sa šplhal pomaly a isto k 50tke. O to viac som žmurkala ráno o 8.30, keď k nám prišli hráči, ktorí neboli vôbec prihlásení a naopak, tí ktorí boli, sa na turnaj ani neunúvali. Konečný počet 35. Milo prekvapil p.Krajňák,ktorý po predchádzajúcom debute svojho syna na šarišskej lige, potvrdil, že to so šachmi najmä u syna začínajú brať vážne.

Takže po úvodom privítaní a organizačných poznámkach sa začalo prvé kolo, samozrejme, bez prekvapení, favoriti potvrdili svoju úlohu. Druhé kolo už bolo trochu iné. Za zmienku stojí remíza Lihosith- Bednár. V treťom kole sa to vyostrilo. Janík prehral s Dorsom,Teo prekvapivo remizoval so Žigom. Piate kolo, prekvapivá prehra Tea s Patrikom K,. Janko na dvojke takisto prehral s neskôr celkovým víťazom, FM Norom Zamborom. Ale: obaja naši chlapci ešte zabojovali, Teo sa pomaly začínal ťahať na predné miesta, o to viac, keď v 8.kole vyhral na 3.šachovnici nad Rišom D. a Janík na štvorke remizoval s Romanom Juhárom. Teo svoju formu, ale najmä bojovnosť potvrdil aj v poslednom kole výhrou nad IM Borsosom.

Výsledky Rapid TOPĽA BARDEJOV :

celkový víťaz a 1.miesto : FM ZAMBOR N.  7b

                           2.miesto :Milan Bednár- BŠK BARDEJOV-6,5b

                           3.miesto :IM Borsos Bogdan 6,5b

                           4.miesto : Teodor Holtman -BŠK BARDEJOV -6,5b

                           5.miesto : Ryszard Dors 6b

najlepší senior : P.Lihosith, BŠK Bardejov, 5.5b

najlepšia žena : Nadzamová Sofia,4.5b

kategória do 2000 :Patrik Kravec, 6b

do 1800: Verba Vladimír 4.5b

do 1600 : Benjamin Kardis 4,5 b

do 1400 : Gulaš Gabriel ,3.5b

Naši domáci hráči dosiahli naozaj veľmi pekné výsledky.

1:Bednár Milan 2.miesto  +1,4

2.Holtman Teo 4.miesto +22,4

3.Veselovský Ján 8.miesto +5,6

4.Volčko Richard 10.miesto +29,4

5.Lihosith Peter, 11.miesto -10

6.Brodzák Ján, 13miesto  -25,6

7.Kočiško Jozef 18.miesto +3

8.Pollák Rudolf 23.miesto +10,4

9.Jenčopaľa Alex, 25.miesto +12,6

10.Bekiaris Kosmas st. 28.miesto

11.Arpáš Karol, 31.miesto +3,5

Všetkým hráčom ďakujeme za účasť a za skvelú reprezentáciu nášho klubu. Vďaka Vám..

výsledky :tu

fotogaléria bude doplnená priebežne..

Mapa