Bronz z ME putuje do Košíc

Včera, t.j.27.8.2016 sa v Prahe odohrali posledné deviate kolá a mladé talenty tak mohli uzatvoriť svoje pôsobenie na tohtoročných Majstrovstvách Európy. Aká je záverečná bilancia ?

Najlepšie obstála Viktória Nadzamová, ktorá získala v kategórii D10 bronz a jedinú medailu pre Slovensko. Pred záverečným kolom bola Viktória na prvej priečke a všetko nasvedčovalo tomu, že si odnesie zlato, najmä po hladkej výhre v 8.kole nad nasadenom jedničkou WCM Zverevou. V 9.kole však maďarská hráčka WCM Gaal Zsoka uštedrila Vikine mat a v absolútne tesnom poradí obsadila Vikina tretie miesto. Bronz z ME je určite cenný kov a veľmi pekná odmena pre mladú hráčku, ako aj pre jej trénera, FM Norberta Zambora. Blahoželáme !

Poradie v kategórii D10:

1.WCM Gaal Zsoka HUN 7,5

2.WCM Margarita Zvereva RUS 7,5

3.Viktória Nadzamová SVK 7

Nás samozrejme zaujímali výkony našich hráčov. Dominika sa v kategórii D14 nestratila. Medzi 98hráčkami /prvá dvanástka elo nad 2000/ obsadila v konečnom poradí, so ziskom 5,5b výborné 20.miesto ako najlepšia hráčka zo SVK. v tejto kategórii. / Saňková 34, Tomčíková 37,Slabá 38 /.

Teo v kategórii B18 to nemal o nič ľahšie.Uhral 3,5boda a obsadil 88 miesto. Obom našim mladým talentom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu nášho klubu a veríme, že budú naďalej šíriť dobré meno nášho klubu doma aj vo svete.

O tom, že ME boli naozaj ťažké a že práve tu / ako na všetkých veľkých medzinárodných podujatiach / sa prejavili markantné rozdiely medzi štrukturálnymi formami prípravy a podpory talentov na SVK a v iných “šachovo ” vyspelých krajinách nemusíme zdôrazňovať. SVK vyslalo do Prahy 39 hráčov a získalo 1medailu, už vďaka spomínanej Viktórii Nadzamovej. Desiate miesto vybojoval Sebastian Lukáš Kostolanský, od ktorého sa určite očakávalo viac, najmä preto, že sa celý čas držal na popredných miestach.Vyhorel aj hlavný favorit súťaže, mediálne a šachovo známy Ilja Makoveev / 2186/,ktorý obsadil až 5.miesto.Mirko Krupa v tejto kategórii stratil -116,8 a z nasadeného 16.miesta sa prepadol až na 68.  Určite viac sme čakali aj od  FM Jerguša Pecháča / B16, č.3/  ktorý obsadil  až 16.miesto. Možno práve po ME sa zaujmú nejaké adekvátne a konštruktívne stanoviská, zo strany zväzu, v ktorých sa bude prejednávať celá stratégia a práca s našou mládežou. O tom, že talenty na SLovensku máme, nemusíme pochybovať. Otáznym však ostáva fakt, či im dávame dostatok motivácie a kvalitnej podpory, ktorú by si určite zaslúžili.

 

/j.j/

 

Mapa