Medzinárodný šachový turnaj 4.veže-1.kolo Bardejov

Hneď v úvode by som použila správu z facebooku : ,,Štyria junáci z Prešova zobrali prvé štyri miesta na turnaji. Veľká sláva prešovskému šachu a trikrát hurá za skvelý turnaj,skvelý môj výkon a skvelé všetko .” / D.Nandráži, /. 

17.9.2016. Bardejov:

7.30- prichádzam prvá. Hráčska miestnosť zíva prázdnotou, zatial nič nepripomína, že by sa tu mal konať turnaj. Otváram kuchyňu a začína sa už tradičný rituál. 60 pohárov, 60 šálok, kanvice, čaje, citronády, cukor, mištičky, lyžičky…

8.00- prichádza Ivan. Rozkladá šachovnice, hodiny, čísla. Po polhodinovej práci je prvé tričko na Ivanovi skoro mokré.

8.30- prichádzajú prví hráči, miestnosť sa začína plniť. Hl.mentor pán Adam Mazur prichádza tesne pred deviatou a ujíma sa réžie. Prezentácia znamená pre každého hráča modrú šiltovku s logom.

9.00- na mieste je už Edo so svojimi synátormi.Ako vždy presný, nabitý pozitívnou energiou a úsmevom. Nechýbajú ani manželia Tokarčíkovci s rodinkou, je tu pán Bekiaris, Rudo, Slavo so synom, pán Škerlík, z mladých Rišo a Martin a samozrejme aj predseda klubu pán J. Cuper, ktorý presne o 10.00 za prítomnosti prednostu ObÚ pána M.Bujdu.

Po slávnostnom otvorení nasledoval už samostatný turnaj. Hráči boli rozdelení do dvoch kategórii, žiaci a juniori+muži,tempo hry 2x10minút. Práve tempo možno mnohým hráčom “zviazalo ” ruky a pripravilo ich o bodíky. Niektorým sa darilo viac,iným menej. Ako bolo spomenuté hneď v úvode,prvé štyri miesta si odniesli prešovčania v poradí : 1.GM Maník, 2. M.Kovaľ, 3.D.Nandráži a 4.miesto D.Kall. Z domácich hráčov sa najlepšie umiestnil S.Škerlík, ktorý obsadil 7.miesto a tesne za ním s veľmi dobrým výkonom Rišo V. a Edo. Najmä Edo mal v partii s Gm Maníkom cenné víťazstvo priam na dosah ruky.S veľmajstrom to nevyzeralo vôbec dobre / myslím samozrejme pozícii, v ktorej bol viac menej prehratý…/ale Edo nakoniec buď niečo prehliadol alebo zahral “technicky ” tak zle, že GM už vyhrať musel….škoda, snáď nabudúce. 10.miesto obsadil M.Zuščin a tesne za ním určite maximálne spokojný pán Bekiaris, ktorý obsadil 12.miesto s výkonom 4.bodov. Keďže pán “Beky ” oslávil nedávno svoju 70.tku, dodatočne sa pripájame ku gratulantom a želáme veľa zdravia, šťastia a veríme, že pán Beky bude ešte ďalších 50rokov rozdávať medzi šachistmi ten svoj úsmev.

15.-16. miesto si podelil Rado s Alexom so ziskom 3,5 bodu. Alex nevedel stráviť prehru s dievčinou Šofránkovou a pol hodiny mu z očí padali slzy. Nakoniec uschli a po remíze s Radkom sa mu nálada zlepšila. 17.miesto obsadil Slavo /3body / no a určite spokojný nebol so svojim výkonom Rudo, ktorý iba potvrdil, že rýchle tempo mu nejako nesedí. Takže musíme viac chodiť na dlhšie turnaje. Pekne si zahrala aj Erika Kostová, ktorá aj keď bez boda, odchádzala z turnaja spokojná a šťastná.

Prekvapivo “nízko ” skončil aj talentovaný Dmitry Nestorenko. Ukrajinec žijúci v Bratislave 3roky, prekvapil Ivana svojou peknou slovenčinou. Mňa prekvapil tým , že prišiel na turnaj. Sám, vlakom, precestoval celé Slovensko / Bratislava – Bardejov/ aby si prišiel zahrať.  Dmitry je typický svojou skromnosťou a nadšením pre šach. Dúfam, že nabudúce príde do Bj viac odpočinutý, aby nám ukázal všetko, čo v šachu vie.

výsledky :http://chess-results.com/tnr238444.aspx?lan=4&art=1&wi=821

Kategória žiaci : Prvé dve priečky si odniesli poľskí hráči, ale na tretie už vystúpil Edko, ktorý získal 5.5 boda. Pekné umiestnenie zaznamenal aj Patrik / 9.miesto /, Dianka  s Janíkom si rozdelili 12.miesto , a na 13. sa umiestnil Max Furman.

výsledky :http://chess-results.com/tnr238443.aspx?lan=4&art=1&wi=821

čo dodať na záver :

Ako tradične, nebyť dobrých ľudí, ktorí sú ochotní nezištne pomôcť, nebolo by ani dobrých dojmov z turnaja. Chcem sa poďakovať najmä Ivanovi a Edovi, ktorý museli v krátkom čase doriešiť pomerne veľa organizačno-technických nedostatkov / prihlášky, rozhodovanie,propozície, zmeny.. / a celý čas počas turnaja zabezpečovali ten hlavný “chod ” v rámci žrebovania / Edo / a rozhodovania / Ivan./ Takže ešte raz veľká vďaka chlapci.!

Ďalej sa chcem poďakovať pánovi M.Jutkovi, správcovi Senirocentra, za poskytnutie priestorov a za jeho prístup, ktorým nám pomáha zrealizovať naše plány a akcie. POďakovanie patrí aj manželom Tokarčíkovcom, za technický materiál a za pomoc pri turnaji. Veľmi príjemne prekvapil aj majiteľ hotela p.Sosenko, ktorý nám vyšiel v ústrety a pre hráčov jeho kuchári pripravili obed, ktorý bol vraj vynikajúci.

Turnaj mal hladký priebeh. Víťazov čakali pekné a hodnotné ceny, prevažne športového charakteru. Cestovné tašky, kabely, atd. Dokonca aj víťaz turnaja, GM Maník / žasli sme nad tým, že prišiel hrať turnaj, kde nie sú finančné ceny / si cestovnú športovú tašku pochvaľoval. Turnaja sa zúčastnili tri federácie. Hráči z Poľska, Slovenska, Ukrajiny, strávili pekný deň za šachovnicou. Odniesli sme si dobrý pocit, ale  aj malé ponaučenie….Ak už robíme turnaj na našej domácej pôde, mali by sme viac podchytiť réžiu…Fakt, že pán Mazur nejako nedotiahol vyhodnotenie, prekvapil nie iba mňa, ale aj hráčov.

škoda, záverečné vyhodnotenie, by iba pridalo bodku za peknou akciou….

fotogaléria https://drive.google.com/drive/folders/0B_tIpQXpJaUMeEphcXZ2aldyM0k?usp=sharing

Mapa