Bardejovské novosti…alebo ??

Nedalo mi zareagovať. Zhruba pred deviatimi dňami, som posielala do BN dva články. Prvý sa týkal turnaja 4veží / každú chvíľu po urgenciách by sa mal objaviť na webe SŠZ v sekcii spravodajstvo /a ten druhý sa týkal našich  mladých talentov, Tea a Dominiky, Vzhľadom k tomu, že obaja reprezentovali náš klub na popredných svetových a európskych podujatiach, prišlo mi viac než slušné v mene klubu poďakovať sa im a napísať  pár viet. Určite si to zaslúžia…/ zrazu som zistila, že v BN je môj príspevok nie môj- článok 4veže uverejnili, ale písal ho naozaj p.Škerlík, nie ja..a článok, ktorý som písala ja, bol asi trochu alebo viac zredukovaný-aspoň podľa počutia mi to tak prišlo. Nedá mi teda uviesť plnú verziu článku…./Šachový klub BŠK Bardejov nemá síce početnú členskú základňu, ale disponuje výbornými hráčmi,ktorí robia česť svojmu klubu a mestu. Určite medzi nich patrí Teodor Holtman a Dominika Ferková. Títo dvaja mládežnici reprezentovali náš klub na prestížnych svetových podujatiach.

V auguste 2016 sa obaja zúčastnili Majstrovstiev Európy v Prahe. V hlavnom meste Česka sa stretlo 1310 hráčov,z toho zo Slovenska 39. Boli medzi nimi aj naši zástupcovia. Teo bojoval v kategórii chlapcov do 18 rokov. Hviezdna kategória. V prvej desiatke sa stretli hráči s normami FM, IM a elom nad 2400. Teo, s aktuálnym ratingom 2124 obsadil medzi 110 účastníkmi 88.miesto.

Dominika, tretia z MSR v kategórii do 14 rokov, bojovala v kategórii dievčat do 14rokov.Medzi 99 hráčkami skončila na výbornom 20.mieste, ako najlepšie umiestnená slovenka v tejto kategórii. Takže pre našu mladú šachistku to bol výborný úspech. O tom, že Majstrovstvá Europy boli naozaj ťažkým turnajom svedčí fakt, že Slovensko si uchmatlo iba jedinú bronzovú medailu. Talentovaná mladučká Viktória Nadzamová / G10/, ktorá sa celý turnaj držala na prvej pozícii, sa prehrou v poslednom kole pripravila o cenný kov a do Košíc putovala nakoniec iba s „bronzom „.

Teo Holtman ako tohtoročný Majster Slovenska v kategórii do 18rokov vycestoval 20.9.2016 aj na Majstrovstvá sveta, ktoré sa tohto roku konajú priam v srdci Sibíra, v mestečku Chanty-Mansijsk. Dlhá cesta a najmä vysoké náklady spojené s absolvovaním majstrovstviev redukovali účasť Slovákov. Slovenská výprava pozostáva z 8-mich hráčov, celkovo však na MS je 399 hráčov zo 61 krajín.

Majstrovstvá sveta mládeže v kategóriách 14,16 a 18 rokov začali v stredu 21.9.2016  slávnostným ceremoniálom, v divadelnom komplexe UGRA – Classic. Gubernátorka oblasti pani Natália Komarova srdečne privítala všetkých účastníkov, a následne vylosovala farbu kameňov pre všetky prvé šachovnice.

V prvom kole Teodor Holtman prehral čiernymi s FM Michaelom Songom z Kanady, keď nevyužil možnosti, ktoré mu hráč s ELO nad 2400 ponúkal, v druhom kole po troch hodinách hry vylepšil svoju bilanciu ziskom remízy s českým IM Matyášom Markom. V treťom kole Teo využil nepresnú hru súpera a korunoval svoj úspech výhrou nad s Olegsom Petrovskisom z Lotyšska.

Nášho hráča čaká ešte 6 náročných partií. Veríme, že sa mu v nich bude dariť a medzi 66 hráčmi určite získa cenné body a dobré umiestnenie.

Mapa