2.liga- 4.kolo…. Konečne prvá výhra

Prva výhra v tejto sezóne a odpútanie sa z posledného miesta…..

Ale poďme pekne od konca,vedieme 4-3 a je jasné, že dnes už konečne zvíťazíme,..Peťo na sedmičke má síce pešiaka menej, ale pri rôznofarebných strelcoch a nejakých ťažkých figúrkach,má aktívnejšie figúrky a na môj pokyn navrhuje remízu,objektívne pozícia aj remizova je..Súper sa síce chvíľku tvári, že remíza znamená prehru v zápase,ale tam nie je čo hrať.Každopádne Peťo partiu vypustil,mal čistého pešiaka navyše a stál celkom dobre,ale čo sa dialo chviľu predtým !!!!

Vyzeralo to,ako keby sme súperov podplatili. Rišova pozícia je zlá,figúrky absolútne pasívne,španielska hra mu dnes absolútne nevyšla. Len to chce za bieleho vymysliet plán útoku. Richardove figúrky nemôžu prísť na pomoc svojmu kráľovi, prichádza však ponuka remizy,ktorú s radosťou prijimame.

Podobne je na tom Maťo na šestke,ako biely útokom proti sicílskej neprerazil a súperovi zostali 3 pešiaci navyše.V koncovke vsak realizácia prevahy začína pokryvkávat,a po časovke pripúšťa svojim pokračovaním večný šach,ktorý až tak večný nie je ,keďže môže svoje zaváhanie opraviť. Podla vlastných slov sa však obával straty ďalsieho pešiaka preto radšej zahral takto.

A teraz pekne od zaciatku. Prvý končím ja,v otvorení ponúkam súperovi kvalitu za pešiaka,matne si spominam, že niečo podobné mi kedysi radil komp..,ale  bolo to  presne v tejto pozicii? Isté je, že súper rozmýšľal poriadne dlho,kým sa odhodlal principiálne kvalitu zobrať,pridal este jedneho pešiaka za aktivitu, a potom radšej ponúkol remizu. Ponuku som prijal a spravil som dobre,podľa toho, čo hovoril na poziciu komp po partii ,už som stál horšie,takže niekedy dávno som analyzoval nejaku trocha inú poziciu.

Hneď  na to končí aj súboj na prvej doske.Milan stál ako čierny dosť nepohodlne,hlavne bolo velmi ťažké za neho nájsť nejaký aktívny plán. Isté je ,že biely určite nevyužil všetky prednosti svojej pozície a partia skončila remizou.

Hviezdou dňa je dnes určite Dominika,súper aj napriek materiálnej prevahe nedokáže čeliť buď matu alebo strate dámy-vynikajúci výkon.

Výborne zahral aj Edko na osmičke,vybojoval pešiaka,ktorého vo vežovej koncovka s prehľadom uplatnil

Zostala nám 5 šachovnica. Edovi sa nedarí,podľa vlastných slov,keď  videl ako sa zápas vyvija v náš neprospech, začal postupne riskovať, svojho kráľa nechal bez ochrany a nedokázal čelit matovému útoku.

BŠK Bardejov- Sabinov SKB 4½:3½

výsledky :http://www.chess-results.com/tnr237526.aspx?lan=4&art=3&rd=4&wi=821

Mapa