1.liga 4.kolo

BŠK Bardejov- Kysucké Nové Mesto MKKS SK 3:5

komentík od Jana V. :,,A je jasné,že cesta k záchrane bude opäť veľmi trnistá……Zápas začal  pohromou na jedničke. Richard Dors ako čierny si pripravil na súpera variantu v grunfeldovej indickej a ten mu do nej ochotne vletel .Čierny po pár ťahoch stoji privyhrato ,keď  tu zrazu náš  hráč potiahne bez zamyslenia. Samozrejme variantu spočítal predtým,a figúra je fuč-v 14 ťahu je koniec. Pritom jeho pozicia už bola pozične vyhratá…

Nasledujú krátke remizy na 2. a 3.šachovnici,obe končia podobne. V čase, keď je dokončený vývin a má nastať stredná hra, sa súperi dohaduju na remizach.  Vyrovnať sa podarilo Dominike,čierny v kráľovskej indickej zle spočítal taktickú zápletku,prišiel o kvalitu a po pár ťahoch aj o partiu.Zrejme rozhodujúca partia zápasu sa hrala na 5,šachovnici. Peťo ako čierny v sicilskej otvorenie rozohral zle a dostal sa pod dosť silný tlak,ale potom si súper vymyslel kombináciu,ktorá  pomohla iba nášmu hráčovi a teraz stoji lepšie on.Partia je to však  ťažká ,množstvo taktiky a čas neúprosne ubúda,Prevaha sa prelieva z jednej strany na druhú,ide o to,kto urobi poslednú chybu,a tu robi náš  hráč…,prehrávame 3-2 . Potom končím ja,celú partiu si udržiavam lepšiu poziciu,v jeden moment to opticky vyzerá, že každú chvíľu vyhrám,ale pozicia čierneho jednoducho drží..Výhru sa nám nepodarilo nájsť ani v analýze a ani s kratkou pomocou počítača. Výhra tam jednoducho nie je.

V Tónovej partii sa hrá kráľovská indická ,rôznostranné rošády by sľubovali ostrý boj,ten však ani veľmi nenastal. Biely je na dámskom kridle oveľa rýchlejší ,poziciu otvára a vnika do Tónovej pozicie. To sa už nedá brániť. Posledná končí  Alenka,ako biela čeli alechinke,ale podobne ako v mojej partii ,aj ona má malú výhodu,ktorá však na výhru nestačí….Zápas končí našou prehrou 3-5.

Mapa