1.liga ŠK SABINOV-BŠK BARDEJOV 3:5

koment Jana V. :,,Ukazuje sa,aké dôležité je niekedy žrebovanie.Domácim v podstate v súťaži už o nič nejde,a tak vyzerá aj ich zostava. Zapas sme vzvládli,ale komplikácie sme si samozrejme neodpustili. Od začiatku to vyzeralo na bezproblémový zápas. Šach,to je však aj psychologický súboj,hlavne v otvorení…Môj súper pred možnou prípravou proti jeho obľúbenému Philidorovi zahral Pirca,a už po niekoľkých ťahoch sa ocitol v beznádejnej pozícii,aj keď treba objektívne povedať,že ani zdravotne na tom nebol na 100%.

Na 2-0 pre nás zvyšoval Rado na osmičke-Celá partia sa niesla vo vyrovnanom duchu,možno že už maličké plus mal aj súper,ale stačila chvíľka nepozornosti ,prienik Radových figúr do jeho postavenia, a bolo zle nedobre.Súper sa ešte pokúsil obetovať figúrku za večný šach,ktorý tam však nebol. Veľmi zaujímavé partie medzi sebou rozohrávajú  Milan proti Patovi Kravcovi,všetky sa podobajú ako vajce vajcu.

Aj dnes sa pomerne rýchlo pozícia zjednodušila,a potom každý zo súperov sa pokúša získať aspoň akú takú prevahu,….dnes to dopadlo tak,že Milan vybojoval nakoniec pešiaka,ale musel sa mať na pozore,lebo súperov voľný pešiak sa začal nebezpečne približovať k poľu premeny .Asi spravodlivá remiza 2,2-0,5.

Ked bola na zaciatku rec o komplikaciach,myslel som hlavne prvu sachovnicu.Nas Riso Dors ako cierny zahral vynikajuco svoj oblubeny Caro-Kan.Biely si ani nesrktol a uz bol o kvalitu a pesiaka slabsi,kompenzacia absolutne ziadna. Lenze potom sa zacali diat veci,nas hrac uz partiu mozno v duchu zabalil,stratil dve-tri tempa a zrazu mal biely velmi silny utok,ktoremu pri nedostatku casu neslo celit.

Z jasnej nasej vyhry zrazu prehra a stav 2,5-1,5 pre nas.Domaci vyrovnali na pätke,Tono ako cierny rozohral Alechinku,mne pripadala jeho pozicia v poriadku,neviem co potom nasledovalo,ale ked som sa vratil,nas hrac mal zrazu velmi,ale velmi zleho strelca ,k tomu este nedostatok priestoru,superovi uz nerobilo problem zinscenovat matovy utok.Trpli sme aj pri Alenkinej partii,objektivne asi vyrovnana pozicia,lenze prichadzala casova tiesen,a tam clovek nikdy nevie.

Nakoniec sa rovnovaha neporusila a partia skoncila vecnym sachom 3-3.

Od tohto momentu uz pevne verime ze ziskame tri body,Domika aj Richard hraju svoje partie na vyhry. Najprv vyhrava Dominika,myslim ,ze ako biela v Nimcovicovej indickej obrane mala prevahu,nebala sa ani postupneho zjednodusovania,postupne ziskala volneho pesiaka a ten v damskej koncovke nakoniec rozhodol. Myslim,ze velmi pekny vykon nasej hracky.4-3 pre nas.Konecnu podobu vysledku dal Richard na sedmicke,ako cierny celil vymennej spanielke.

Biely stratil centralneho pesiaka,ale partia presla do zaujimavej koncovky jazdca proti strelcovi,pricom nas hrac mal znehodnotenu pesiakovu strukturu pri plus pesiakovi.Nas hrac ukazal dobru techniku,strelec postupne tempoval jazdca,rozhybal svoju pesiakovu majoritu a spolahlivo zvitazil.5-3 pre nas.Zapas sme vyhrali spravodlivo,aj ked Riso na jednicke partiu pokazil,vzdy  sme bolo o krok vpredu.

Blahoželáme !

Mapa