Fide Open Bardejov 2018 (Report od Alexa)

Netradične, post J.V tentokrát vystriedal Alex…  Tu sú jeho postrehy :,,

Fide Open Bardejov 2018

 Už štvrtý rok sa v Senior centre usporiadal turnaj… Tento krát so slabším obsadím, no aj tak priniesol veľmi zaujímavé ,dramatické partie a priebeh…

1.Kolo:

Ani jeden favorit nezaváhal. Mohlo sa zrodiť prekvapenie ale nakoniec to nevyšlo ani jednému nenasadenému hráčovi. Na jednotke sa Rišo dosť trápil z pánom Ondíkom, no ale Rišo postupne potvrdil kvality a koncovku pekne vyhral. Taktiež veľmi sympatický výkon spravil aj Patrik Tokarčík, ktorý dosť vytrápil Alexa, ten si partiu zbytočne skomplikoval a dal Patrikovi šance, no v koncovke sa nechal Patrik nachytať.

 2.Kolo:

Štvrtok ráno sa zdalo, že sa Slováci, ktorí čelili Poliakom zle vyspali, no v ďalších častiach turnaja sa ukázalo že hráči z Poľska boli vo výbornej forme a výborne pripravení. Na prvých šachovniciach sa prekvapenie neudialo, no na ostatných už prišli prvé zaváhania. Alex a Benjamín dostali od Poliakov bomby. Joanna Furtak hrala dosť pozične čím dostala Alexa a ten už bez pešiaka bol bezmocný, rovnako ako aj Benjamín Kardis proti Tomaszovi Pietrzakovi. Rudo proti Edovi ml. mal prehratú koncovku (dvojica strelcov za vežu v Edov prospech), nuž, Edko spravil chybu a pozícia následne prešla do remízy. Janík Tokarčík trochu nečakane, no veľmi pekne porazil Vojtecha Kluku. Max mal vyhratú dámsku koncovku proti Michalovi Jurovi, mal aj dobrý plán, vymenil dámy, no postupne zle spočítal variant a súper vyhral ľahko pešcovku.

 3.Kolo:

Marek Ihnát poráža Rastislava Nikela, ktorý sa prvé partie akosi nevedel dostať do správnej hernej pohody. Rudo spravil na zlú stranu rošádu a nestačil na útok presne hrajúceho Alexa. Po troch kolách boli plno bodoví piati hráči- Rišo Volčko, Marek Ihnát, Wladyslaw Kuciel, Edo Paňko st. a Joanna Furtak ktorá znova porazila Elovo silnejšieho hráča pre zmenu teraz Dominika Nandrážiho.

 4.Kolo:

Slavo Furman dal súperovi kvalitu za aktívnu hru, priestorovú prevahu a pravdepodobne aj vyhratú pozíciu, no ten sa z toho nejako vymotal a pozícia bola prehratá. Peťo Lihosith prehral peknú a hlavne dlhú partiu z D. Nandrážim, ktorý bol v partii lepší a zaslúžene vyhral. Alex vyhral s pánom Kaminským keď v koncovke získal pešiaka a súper navyše skočil do vidly. Karol Arpáš získal ďalší bod, presadila sa výhoda dvoch figúr proti veži.

 5.Kolo:

Na 1. šachovnici ďalší náš hráč Rišo Volčko prehral z Joannou Furtak ktorá mala zatiaľ plný bodový zisk. Alex už štvrtý krát od Februára hral z D. Nandrážim a skončilo to ako vždy remízou, no narozdiel od predošlých táto nebola ani z ďaleka bojovná, skôr taktická keď vyhovovala obidvom hráčom. Pán Kaminský od prehry z Alexom ,ktorá ho zjavne vyviedla z hernej pohody prehral nečakane s Maxom Furmanom, ktorý elegantne vyhral pešcovku tak, ako sa mu to nepodarilo v druhom kole, teraz mu koncovka vyšla aj zo spoluprácou súpera. Veľmi dobre hral Karol, ten ale držal remízovú pozíciu z J. Antalom čo by bol pekný Elový zisk pre Karola, lenže zmizla figúrka a pozícia sa rozpadla.

 6.Kolo:

Dve dohodnuté remízy na prvých dvoch šachovniciach. Rišovi nevyšla partia z D. Nandrážim a tak už mal o krok ďalej k prvému miestu. Alex sa snažil partiu veľmi vyhrať z pánom Bidleňom, no prekombinoval to, aj keď hral veľmi pekne nestačilo to. Janík Tokarčík sa dvomi výhrami posunul dopredu, no Cyril Cehelský zahral otvorenie, ktoré Janík nepoznal, v jednom momente nedal pozor a partia skončila. Rudko odohral peknú partiu z Benjamínom Kardisom ale ten našiel víťazný plán a Rudo bol bezmocný. Mali sme aj ďalšie derby: Arpáš-Ondík… Táto partia bola zaujímavá, aj keď čierny sa veľmi nenatrápil…

 7.Kolo:

Rýchlo skončila partia na siedmej šachovnici kde hral Adrián proti Alexovi, Alex zahral svojho obľúbeného Najdorfa, Adrián nehral presne otvorenie a v 16. ťahu stratil jazdca, partiu následne vzdal. Ako už býva zvykom ,v poslednom kole býva veľa remíz. Až na veľkých bojovníkov, ako Rišo Volčko ktorý hral proti Tomášovi Lihosithovi, jedna z najdlhších partii turnaja, no Tomáš v časovej tiesni spravil ako prví chybu a partiu prehral.

 

 Poradie:

  1. Wladyslaw Kuciel 6b
  2. Joanna Furtak 6b
  3. Dominik Nándraží 5,5b
  4. Marek Ihnát jun. 5,5b
  5. Richard Volčko 5,5b
  6. Rastislav Nikel 5,5b
  7. Eduard Paňko sen. 5,5b
  8. Eduard Paňko jun. 5,5b
  9. Alexander Jenčopaľa 5,5b
  10. Peter Lihosith 5,5b

 

  Kategórie:

Najlepšie duo (otec+syn): Paňkovci

Najlepší senior (U55): Eduard Paňko

Najlepší senior (U65): Anton Bidleň

Najlepší hráč 1600: Adrián Angelovič

                        1800: Tomáš Lihosith

                        2000: Eduard Paňko jun.

Mapa