Fide Open Bardejov

V dňoch 5.-8.1.2016 sa v priestoroch Seniorcentra konal tretí ročník šachového turnaja Fide Open Bardejov. Organizátorov asi najviac zamrzel počet účastníkov, keď z pôvodných, 78 predbežne prihlásených, sa turnaja zúčastnilo 50 hráčov.Potešil však fakt, že oproti minulým rokom, sme tu mali viac mladších účastníkov.

Turnaj poskytol pohľad na zaujímavé partie a výkony. Z domácich hráčoch sa najlepšie umiestnil P.Marušák, ktorý prekvapil výbornou formou a v konečnom poradí obsadil 8.miesto. V tesnom závese za ním, na 11.mieste skončila D.Ferková, na 12.mieste R.Pollák. Prekvapivo dobre sa držal do prvej polovice turnaja A.Buzinkay, ktorý aj napriek dlhšej šachovej abstinencii sa vrátil späť a ukázal, že do budúcnosti s ním treba určite počítať.

Hlavné priečky obsadili favoriti. Po pomerne nezmyselnom odstúpení GM Maníka, / v partii GM Maník- GM Pacher Mikuláš neuniesol fakt, že v totálne vyhratej pozícii prehliadol strelec berie a aj keď čierny nemal „ťah „ z partie a z turnaja odišiel. / GM Pacher konkurenciu nemal a získal prvé miesto. Na druhej priečke sa umiestnil FM Jablonický, na treťom K. Haborák…

Počas turnaja mali hráči k dispozícii bezplatný bufet, najmä zásluhou týchto sponzorov : Tesco a.s.,pobočka Bardejov, Cukráreň Domino, Cukráreň Helens .potraviny Ján Beňa a pánovi Kendrovi.

 

Niečo zo zákulisia …alebo naj:

Asi sme si vybrali dobré počasie. Vonku boli mrazy -26, dnu bolo príjemne teplo a čaj sa míňal zázračným spôsobom. Za 3 a pol dňa sme uvarili asi 200litrov čaju / minulo sa 18-20krabičiek čaju, 3kg citrónov, 3kg medu, 7l mlieka,neskutočné množstvo kávy a jeden rozbitý pohár… /

Najmilším účastníkom bol určite FM Frink Ferenc, ktorý chodil večne usmiaty a dobre naladený. Dokonca v partii s GM Pacherom, kde dostal mat, zostal sedieť za šachovnicou a smial sa sám sebe, akože to nemohol vidieť. Pochvaľoval si mrazy, scéneriu Bardejova, Krynice a samozrejme dobrý med a citróny…

Najvzdialenejší účastník- mladí hráči, Chmeľo D. a Greč J.A / Lučenec / spolu so svojimi rodičmi. Som rada, že ich neodradili zlé cesty, zlé počasie a takisto to,že sa im u nás páčilo.

Najsympatickejší hráč : Haborák K., Kravec P. Ucekaj.

Najviac chorý hráč : FM Jablonický M. Martin do Bardejova prišiel priamo po ukončení turnaja v Krakowe. Teploty, viróza, kreslo, vetrovka. Šachové súboje si asi viac  vytrpel ako užil, ale svoju dobrú formu a najmä chuť bojovať potvrdil.

Najväčší konflikt : GM Pacher a moja maličkosť. Asi prvykrát v živote som odmietla niekomu odovzdať cenu, ale tentokrát sa to „podarilo „. Nie som nato hrdá, ale ani to neľutujem. Celý konflikt ma len presvedčil o jednej veci- treba nám prehodnotiť štandart turnajov a celkove aj „víziu.“ Turnaje treba robiť pre ľudí, ktorí si ich zaslúžia, pre ktorých je šach možnosť realizácie, motivácie, hry.  Potrebujeme robiť turnaje pre našich ľudí, pre našich klubových hráčov. Turnaje, v ktorých víťaza nebude zaujímať iba suma finančnej čiastky, ale v ktorých ho bude zaujímať jeho výkon.

Záverom by som sa chcela poďakovať Ivanovi za výborné zvládnutie rozhodcovskej funkcie, Jožovi K. za oslovenie sponzorov a zabezpečenie obedov, Jožovi F. za výborné zvládnutie poriadku v rámci bufetu a kuchyne, Edovi P. za neodmysliteľnú a nezištnú pomoc v rámci mojich nekonečných otázok.

Takisto ďakujem všetkým hráčom, ktorí sa turnaja zúčastnili, osobitne tým, ktorí si našli čas prísť sa poďakovať a rozlúčiť a takisto tým,ktorí sa poďakovali telefonicky a emailom.

Mapa