3.liga, 9.kolo / plus reporty /

BŠK Zborov-Slávia PU Prešov Juniori 6½:1½

Dňa 28.2.2016 o 9.00 hod sa začalo už deviate kolo 3.ligy.Tentokrát sme hrali na domácej pôde.

Akoby povedal pán Karol, varila sa aj káva aj čaj.Hostia si pripravili kvalitnú zostavu a bojovnosť, ktorá sa prejavila hneď od prvých ťahov na šachovniciach, ale ani naši domáci hráči sa nedali nijako zahanbiť. Kvalitná zostava a túžba každého družstva po výhre sľubovala naozaj dlhé a kvalitné zápasy, čo sa nakoniec v priebehu stretnutia aj potvrdilo, snáď aj vďaka elovej rovnováhe.

Ako prvý dohrával na 7.šachovnici Jožo .,,Otvorenie mi vôbec nevyšlo, rozohral som jazdca na F3, čím som si zablokoval strelca a ten mi tam celý čas iba stál. Súper hral takticky a po opakovaní ťahov to vyšlo na remízu.” 

Joža asi v omeškaní 5minút nasledoval Alex. Ten skúšal zlomiť súpera najmä povoleným dopingom v podobe chutného šunkového chlebíčka, ale pán Slivka mal asi kvalitné raňajky a kávu, tak na tento trik napristúpil. Alex: ..,,Hra bola pomerne rýchla. Zahral som nejako prispato otvorenie,v pozícii čierneho, vymenil som figúry, ale súper mal dokonalú obranu. Stál som horšie, ale zmobilizoval som sily a podarilo sa mi pokryť slabiny- pešiak a6, pešiak c6, čo bolo asi rozhodujúcim momentom partie. Pozície sa vyrovnali a keď mi súper ponúkol remízu, tak som ju prijal. “

Po dvoch remízach sa ťahali šachovnicové figúrky snáď hodinu, než sme konečne zaznamenali prvú výhru v podaní p.Brodzáka proti Jakubíkovi.Brodzák si pochvaľoval najmä divoké postavenie a pozíciu, ktorá ho nútila sedieť pri šachovnici, takže nebolo veľa času ani na cigaretky. Ako vidieť, oplatilo sa. / Brodzák- Jakubík 1:0 / Hráčska miestnosť však bola ešte plná hráčov za šachovnicami, ktorí rozmýšľali a rozmýšľali / vid fotogaléria../ Zúročila to Dominika, ktorá dominovala nad p.Nandrážim Arturom. Dominika :,,po otvorení som stále o trochu horšie ako môj súper,ktorý si však vytvoril slabinu na a3 a prehliadol stratu pešiaka, čím som získala kvalitu, ktorá sa vystupňovala po výmene dám. Pri postavení pešiakov na 7.rade sa môj súper vzdal.” / Nandraži-Ferková 0:1/

Kapitán družstva Rudo :,,v dnešnom zápase podali naši  hráči spoľahlivé výkony a po vyrovnanom priebehu dosiahli nakoniec krásne víťazstvo.Ja som hral na 6.šachovnici s čiernymi Španielsku hru. Postupne som získal prevahu na kráľovskom krídle, súper sa snažil opakovaním ťahov vynútiť remízu. Keďže nerád hrám na remízy, bol som nútený vymeniť dámy a hra prešla do vežovej koncovky, ale s oslabením mojich pešiakov. Pri správnaj hre bieleho by som sa už musel opakovaním ťahov uspokojiľ s remízou. Po vyčistení pešiakov a výmene veží mi zostala dvojica pešiakov na dámskom krídle proti osamotenému súperovmu pešiakovi na kráľovskom krídle. Prevahu už nebol problém premeniť na víťazstvo.

Report od našej jednotky- J.V :,,Krásne počasie,dobrá nálada a v ceste nám stojí snaživé družstvo Prešovských juniorov.Rýchlo končia partie na 7 a 8 šachovnici. Zatial,čo na predných šachovniciach sa ešte iba figúrky púšťajú do boja,Jožo aj Alex hrajú svoje partie rýchlo ,pozície sa zjednodušujú a rýchlo končia remízami. Na ďalších doskách sa však uz bojuje naplno,do vedenia nás posúva Jano Brodzák. Jeho súper v nejasnej pozícii jednoducho spáchal hrúbku,pridáva sa Dominika,ktorá svojho súpera jednoducho prehrala a vytvorila si v strede dvojicu spojených voľnych pešiakov.Súper ani nečakal,ako ich bude Dominika presadzovať a radšej partiu vzdal. Na 4-1 pre nás upravuje Maťo.Súper sa v otvorení vyhýba teórii aj logickému vývinu,oslabuje kráľovské krídlo a onedlho prichádza o figúrku. Aj keď sa ešte snaží pozíciu zamotať, Maťo nepripúšťa žiadne komplikácie a zaslúžene víťazí. Výhru v zápase poisťuje kapitán družstva p.Pollák. Rôznostranné rošády sľubujú ostrý boj,ale súper hrá pozíciu dosť mäkko. Na kráľa útočí iba náš hráč, nasledujú výmeny a vpád vže na druhú radu, kde Rudo spoľahlivo uplatňuje pozičnú výhodu. 
Remízou končí aj súboj na 2 šachovnici.Richardova súperka v otvorení niečo prehliadla, a aby neprišla o dámu,musela si nechať  rozbiť kráľoskýý kryt.Na jej kráľa mieria dvaja silní strelci,preto sa skúsene snaží pozíciu čo najviac zablokovať. .Keď  Richard nevymyslí ako do útoku zapojiť aj vežu,nasledujú výmeny a remíza,ktorá nášho hráča bude asi dosť mrzieť.Vyzeralo to tak ,že niekde prišiel o výhru. Posledný dnes končim ja, Je tu ďalší  diel môjho teoretického sicílskeho súboja.Malou odbočkou som súpera zaskočil,ten reaguje spornou obeťou pešiaka,ale pozícia je veľmi ostrá. Keď budeme dnešnú partiu analyzovať pomocou počítača, tak ten sa bude chytat za hlavu,čo sme to tam hrali.Súper k pešiakovi pridáva ešte aj kvalitu,len aby mi udržal kráľa v centre.Musím hrať veľmi opatrne,keďžena otvorenom stľpci mám aj dámu vo väzbe.Blíži sa časovka a mne sa pomaličky podarilo skonsolidovať a udrzať kvalitu.Naviac,po časovke vymyslím obeť 2 pešiakov,len aby som začal útočiť ja.Veže sa dostávajú na voľné stĺpce,nasleduje taktika a prechod do koncovky s kvalitou viac,v beznádejnej pozicii sa súper vzdava a tak je to 6,5-1,5 pre nás.

Celkový výsledok nás jednoznačne potešil, gratulujeme všetkým hráčom za pekný výkon a ďakujeme za bojovnosť, ktorou získali ďalší bod a zaradili sa po 9.kole na 2.miesto v tabuľke. Zároveň ďakujeme rozhodcovi stretnutia p.Furmanovi za profesný výkon a balíček voňavej kávy, a Janovi za perfektné postrehy a rozbory partií. Veľká vďaka všetkým!

tabuľka podľa poradia,výsledky,foto

/jj/

 

 

Mapa