Majstrovstvá SR 2016 mládeže

Z poverenia VV SŠZ Majstrovstvá Slovenska detí a mládeže v kategóriách U08 až U20 zorganizuje Liptovský šachový zväz – Liptovská šachová škola v Kongresovom centre Holiday Village Tatralandia v termíne 16. až 23.apríla 2016. Podujatia sú zároveň nominačné pre reprezentačné akcie v roku 2016, pričom je zvlášť motiváciou, že Šachová olympiáda U16 sa v roku 2016 koná na Slovensku a ME do 18 rokov v neďalekej Prahe. 

Účasť na tomto prestížnom podujatí podporia aj hráči aj nášho klubu. Na tohtoročné MSR ich pôjde rovná šestka .Najväčšie šance na medailové umiestnenie má Dominika / nasadená ako č.1 / a Teo / nasadený ako č.6 /.Bez medailových ambícii určite nie je ani súrodenecké trio Tokarčíkovcov, kde najmä Dianka figuruje ako nasadená päťka. Skôr, ako si prečítate kompletný prehľad, určite Vás zaujme aj rozdelenie katgórii. V tomto roku dievčenské kategórie / G16,G18,G20 / a chlapčenské kategórie / B18,B20 / majú jednotnú kategóriu. Vysvetlenie : ,,

Všetky účastníčky prihlásené v kategóriách G16, G18, G20 hrajú jeden spoločný turnaj, víťazka ktorého jemajsterkou SR junioriek s právom nominácie na MS20. Hráčky narodené v roku 1998 a 1999 budú ďalej klasifikované v kategórii G18. Hráčky narodené v roku 2000 a neskôr pred turnajom oznámia, či štartujú a majú právo byť vyhlasované a nominované buď v kategórii G16 alebo v kategórii G18. Toto rozhodnutie nie je možné meniť po začiatku turnaja. 

Všetci hráči prihlásení v kategóriách B18 a B20 hrajú jeden spoločný turnaj a jeho víťaz je majstrom SR juniorov s právom nominácie na MS20. Hráči narodení 1.1.1998 a mladší budú zároveň vyhodnotení vkategórii B18 a bojujú o umiestnenie a nomináciu pre MS18 (Chanty Mansijsk) a ME18 (Praha..”

Prehľad účastníkov MSR z pohľadu účasti našich hráčov :

kategória CH08: počet prihlásených hráčov 15. BŠK reprezentuje J.Tokarčík, nasadený ako číslo 14, s ratingom 1000. V tejto kategórii je z počtu 15 dvanásť hráčov s ratingom 1000, čiže nasadenie janíka je v rámci abecedného poradia. Hráč nasadený ako jednotka, má rating 1495 / Vargoško-Prešov /, ale už turnajová dvojka má rating 1158 a trojka 1068, takže šance Janíka na medailové umiestnenie sú veľké.

kategória CH10: počet prihlásených : 27. BŠK reprezentuje P.Tokarčík, nasadený ako číslo deväť. Jasným favoritom je Sebastian Lukas Kostolansky, momentálne šachová hviezdička v kategórii do 10 rokov, ktorá má za sebou už rad vľkých medzinárodných turnajov vo Francúzku, či v španielsku. S ratingom  1986 značne prevyšuje kvalitu väčšiny svojich súperov,ale tesne za ním je nasadený M.Krupa, s ratingom 1898, s ktorým určite zvedú tuhý boj o medailu. ďalšia desiatka sa pohybuje v rozpätí 1500 až 1300, takže šance Patrika na dobré umiestnenie určite sú.

kategória CH12. počet prihlásených 44. Alex má vždy štastie. Aj tentokrát dostal kategóriu, ktorá sa vyznačuje najväčším počtom hráčov, a pomerne vysokým podielom kvalitatívne vyrovnaných a silných hráčov.Prvých 22 hráčov má rating nad 1400, prvých 11 hráčov s elom nad 1600, prvá osmička nad 1750. Alex je nasadený ako turnajová trinástka. Rozdiel medzi ním a jedničkou /Verbitskyi Patrik 1903 / je cca 400bodov, takže evidentne budeme ťahať za kratší koniec. Medzi jasných favoritov patrí už spomínaná turnajová jednotka, ale určite aj Miško Sobek /1898/, Zetocha /1838 / ale aj famózny Rišo Turčan / môj tip na zlato / s elom 1827, určite jeden z najkvalitnjších a nasjilnejších hráčov, ktorý sa vyznačuje pomerne agresívne útočiacou hrou. Prekvapiť môže aj nasadená deviatka, A.Gyerpal / na fide open cetín bravúrn vyhrával nad 2100 / či Maťko Popovič z Košíc. Umiestnenie v prvej desiatke by sme osobne brali všetkými prstami, ale na sny je ešt ďaleko. Už teraz si viem predstaviť more a more plaču…

kategória CH20:počet prihlásených 30. Teo je nasadený ako turnajová šestka, ale určite má ambície na medailu, ktoré sú oprávnené a pomerne zrealizovateľná. Kategória CH20 sa vyznačuje kvalitou. svedčí o tom aj fakt, že prvá šestka má rating nad 2200,a z celkového počtu 30 hráčov, je 15 hráčov s elom nad 2000. K hlavným favoritom patrí FM Karas M. / nasadený ako 4/ a  Teo / nasadený ako šestka /. Papierovo najsilnejší j Chovan /2260-Nitra,/nasadený ako turnajová jednotka.

kategória D12: počet prihlásených 17. BŠK reprezentuje Dianka, nasadená ako turnajová päťka.Odstupy v dievčenskej kategórii sú minimálne, prvá nasadená, s elom 1554, Koreňová Simona, má odstup od Dianky 100bodov,ale nasadná trojka / Šošovičková , 1449 / má odstup od Dianky iba 17bodov. Takže táto kategória je bez nejakého jasného favorita, stať sa môže hocičo, všetko závisí od koncentrácie a sústredenia na partiu.

kategória D14: počet prihlásených 12. Prekvapivo najslabšie obsadená kategória dievčat do 14 rokov. Jasnou favoritkou ja naša hráčka Dominika Ferková, nasadená ako turnajová jednotka, s elom 1946, ktorá má vyše 200bodový náskok pred nasadenou dvojkou / Saňková Stela,1785/ či trojkou /Andrea Slabá 1773 /.Prekvapiť v tejto kategórii môže aj Tomčíková Dominika / nasadená štvorka/, či podľa mňa ašpirantka na bronz- Cabanová Kristína, nasadná ako  turnajová sedmička.

Od soboty v Tatralandii teda začnú boje o súboj Majstra Slovenska. Určite je škoda, že sa do tejto prestížnej súťaže nezapojilo viac mládeže, najmä ak disponujeme hráčmi, ktorí by mohli prekvapiť medailou, prípadne otestovať si svoju výkonnosť a zmerať si sily s tými najlepšími hráčmi na Slovensku. Účasť na tomto podujatí si hráči hradili svojpomocne. Najčastejšie za podpory svojich rodičov. Možno aj to je dôvod, prečo je na Majstrovstvách naša účasť  minimalizovaná.

Takže vďaka patrí všetkým rodičom, ktorí podporili svoje deti a členov nášho klubu zaplatením výdavkov na MSR. / účasť na 1hráča ubytovaného v priestoroch Tatralandie a účastníckym poplatkom vyšla cca 171€ / a umožnili im tak účasť na tomto podujatí. Vďaka patrí aj Ľubošovi Tokarčíkovi, ktorý pre našich hráčov zabezpečil klubové tričká, aby sme aj na Majstrovstvách Slovenska zviditenili náš klub. Ďakujeme !!!

Všetkým hráčom držíme prsty k pekným výsledkom a všetkých ostatných členov klubu pozývame aspoň cez víkendové dni na návštevu do areálu Tatralandie. Program podujatia bude bohatý..akcie  a vždy ich môžte spojiť s príjemným pobytom v aquaparku, či priamym sledovaním zápasov v herných miestnostiach. Možno by bolo naozaj dobré a vhodné prísť a zistiť, ako šachom žije ostatné Slovensko.

 

/*j.j./

 

 

 

 

Mapa